La ràdio és un mitjà obert, i no només perquè els santfeliuencs hi participen, com oients o fent programes de tota mena. També perquè està al carrer, recollint el seu pols, especialment en els grans esdeveniments, com la Festa de Tardor, la Fira, l’Exposició Nacional de Roses, les festes populars, o els actes que s’han organitzat amb l’actualitat del moment, com la Ciutat Gegantera de Catalunya (2001), el Mil·lenari (2002) o l’Any Joana Raspall (2013).

Joana Raspall

Entrevista a Joana Raspall a Ràdio Sant Feliu l’any del seu centenari el 2013

Font: Ràdio Sant Feliu (10/04/2013).

També és una eina, amb altres mitjans de comunicació local, per rebre informació sobre què passa a la ciutat, opinar i debatre sobre ella, cosa que difícilment es pot tenir o fer en els d’abast més general. En l’àmbit del Baix Llobregat, l’emissora ha aportat els continguts locals a ‘L’Informatiu comarcal’ des del 1987, i en l’actualitat ho fa a la plataforma www.informatiucomarcal.cat. Però alhora, des dels seus programes es difon i promociona l’activitat econòmica, cultural, social i esportiva de la ciutat, capital del Baix Llobregat.

La programació del matí de Ràdio Sant Feliu és la que ha aplegat habitualment els programes amb continguts d’actualitat, mentre que la tarda i nit, els ha destinat a la música i l’entreteniment, així com els programes especialitzats. En qualsevol cas, el temps destinat a la música o l’actualitat local ha variat segons l’etapa. En el cap de setmana, a més, s’hi sumen les transmissions esportives dels equips locals. En trenta-cinc anys d’emissions el llistat de programes ha estat molt extens, i sovint han canviat de nom d’una temporada per l’altra.

Per fer possible tot això l’emissora s’ha nodrit de centenars de col·laboradors al llarg d’aquests anys, però també ha comptat amb professionals en nòmina. La combinació de tots dos ha permès donar estabilitat a la programació i diversificar els continguts. A més, entre el 1995 i el 2012 la producció pròpia es va complementar amb la connexió amb la cadena pública COM Ràdio.

Ràdio Sant Feliu té des del 2015 la llicència definitiva com a emissora municipal. Un reconeixement legal que no tenien les emissores públiques locals en els seus inicis, un fenomen de la comunicació de Catalunya que va sorgir el 1979. Durant anys van poder emetre, però sempre hi va haver l’amenaça de tancament, fins que el 1991 una llei les va legalitzar.

En aquests anys d’incerteses, Ràdio Sant Feliu va ser una excepció, juntament amb quatre emissores municipals més, perquè la Generalitat els va atorgar una llicència comercial entre 1983 i 1991. Però, aquest any, el Govern català decideix donar la llicència de Sant Feliu a un operador comercial que no va arribar a emetre des d’aquí. La qüestió va provocar una important polèmica política, i l’Ajuntament va litigar durant quatre anys als tribunals, sense aconseguir redreçar la situació. A la pràctica, la decisió suposava que el Baix Llobregat ha quedat com una comarca de Catalunya sense emissora pròpia. La radiodifusió en aquest àmbit, per tant, és el resultat de moltes veus locals, les de les municipals com la de Sant Feliu.

Can Ricart - Ràdio Sant Feliu

Ràdio Sant Feliu va tornar el 2002 a la segona planta de Can Ricart

Ara, en l’actual era d’Internet i de canvi d’hàbits, la ràdio té nous reptes i entre ells, com aprofitar les noves eines tecnològiques per donar resposta a les demandes d’un usuari que no vol ser només un oient, sinó intervenir en els seus continguts. Per això, el seu principal valor continua sent la comunicació de proximitat, amb la participació i la informació propera, però també aportant la visió que des de Sant Feliu es té del món.

Esteve Crespo Haro
Exdirector de Ràdio Sant Feliu

[vc_wp_custommenu title=»Història» el_class=»podcast»]