Ràdio Sant Feliu - Emissora MuniciaplS’hauria d’esperar a la democràcia i al seu primer Ajuntament perquè el febrer de 1981 es posés en marxa Ràdio Sant Feliu, Emissora Municipal. La iniciativa sorgia amb el suport de persones vinculades a l’anterior emissora. Ho feia en un context polític de recuperació de les llibertats, a la que va contribuir tornant la veu als ciutadans. La ràdio, per tant, és un mitjà de comunicació públic de l’Ajuntament, que és qui aporta els recursos econòmics per al seu funcionament i li dóna cobertura legal.

Si mirem la ciutat, Sant Feliu des de finals dels setanta estava immersa en una greu crisi econòmica. L’atur el 1983 va arribar a ser preocupant: 1 de cada 3 santfeliuencs estava en atur. Aquesta va ser la principal prioritat per al nou consistori. Però també van ser anys de refer una ciutat que havia acumulat greus dèficits urbanístics i de serveis públics. Entre aquest refer també va estar la ràdio, però amb una funció d’acord amb el nou temps polític i social. L’emissora va ser part i testimoni d’aquesta transformació, amb la que la ciutat recuperava i aprofundia els seus senyals d’identitat. Ho va explicar amb els seus col·laboradors, persones voluntàries que van trobar en ella una forma de compartir inquietuds. La informació, ara lliure, va ser un dels pilars, ja fos als informatius o als programes magazines.

Història Ràdio Sant Feliu 105.3

Col·laboradors del primer equip de Ràdio Sant Feliu. Febrer del 1981.

Font: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Fons de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Fotògraf: Blas Serrano. Primera línia de esq. a dta.: Victoria Gómez, Anna Cobo, Isabel Huguet, Àngels Bladé, Anna Rabal, Maria Déu, Josep Soler i Nicanor Molina (la nena és Maribel Morejón). Segona línia: Carles Soler, José Miguel Ardanuy, Juan Morejón, Irene Alcántara, Jaume Pagès i Antonio García Abad

Ràdio Sant Feliu és un mitjà de comunicació públic, amb una programació generalista i de proximitat, en la que la participació li atorga reconeixement social. Les entitats, els col·lectius socials i els ciutadans, en general, hi poden accedir a ella. Alhora, l’emissora ha fet seu un model de periodisme popular inspirat en la tradició de la premsa local i comarcal arrelada a Catalunya. És una eina per refermar la democràcia comunicativa. Però també, un instrument de normalització lingüística, ja que la seva programació, en les diferents etapes, ha superat el 60% d’ús del català.

La seva programació s’ha basat en aquests principis, tot i que un període tan dilatat d’emissió implica també diferents etapes amb un grau de penetració en la ciutat que ha anat canviant. De fet, la dinàmica del municipi i les característiques del mitjà fan que el principal valor de la radiodifusió a Sant Feliu hagi estat i segueixi sent en l’actual context digital, la comunicació de proximitat.

En els seus inicis, en el període 1981-1983 va emetre en el Casal de Cultura Can Ricart; entre el 1983 i el 2002 ho va fer a Laureà Miró, núm. 34, i el 2002 va tornar a Can Ricart, a la segona planta, des d’on emet actualment.

Història Ràdio Sant Feliu 105.3

Inauguració del centre de producció de Ràdio Sant Feliu a Laureà Miró.

Font: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Fons de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. D’esq. a dta.: Francesc Escribano, director de RSF; Francesc Baltasar, alcalde de Sant Feliu; Jordi Parpal, vicepresident de la Corporació Metropolitana; Gaspar Morer, regidor de CiU; Dionisio Garrote, regidor del PSC-PSOE; i Jaume Casajoana, director general de règim jurídic de RTV de la Generalitat.

Va ser a principis de febrer de 1981 quan es va escoltar per primer cop: “Estan en la sintonia del 102 MHz, Ràdio Sant Feliu emetent en període de proves. Están en la sintonía del 102 MHz, Ràdio Sant Feliu emitiendo en período de pruebas”. Isabel Huguet va ser la primera veu de l’emissora, però un centenar llarg de col·laboradors, la majoria sense experiència, hi va posar hores i il·lusió perquè la ciutat tingués una veu pròpia. De fet, més important que la veu o dominar el llenguatge dels locutors professionals, era poder parlar per la ràdio amb llibertat, des de la proximitat i del que estava passant a la ciutat. Després d’un període de proves, el març de 1981 va posar en antena la seva primera programació amb cinquanta dues hores setmanals d’emissió, de dilluns a diumenge.

[vc_wp_custommenu title=»Història» el_class=»podcast»]